Vijveronderhoud

Vijveronderhoud

Een vijver vraagt niet veel werk. Wel zijn er regelmatig kleine opruimklusjes. De grote schoonmaakbeurt is tegen de winter, als de vissen en waterplanten hun rustperiode ingaan. Als u regelmatig controleert of het water helder is en vissen en planten een gezonde indruk maken, dan kunt u het waterleven gerust zijn eigen gang laten gaan. Deze tips helpen u bij het instandhouden van een gezond leefmilieu.

Natuurlijk evenwicht
Als de vijver groot en diep genoeg is, met een goede variatie aan waterplanten, dan ontstaat er vanzelf een biologisch evenwicht. Wees niet bezorgd als het water na het aanplanten de eerste maanden troebel blijft, dat gaat vanzelf over. Ook in de lente kan het water enige tijd groen worden, maar zodra het plantenleven zich goed begint te ontwikkelen, moet dit verbeteren.

Algen
Algen zijn de grote vijand voor de vijverbezitter. Deze microscopisch kleine planten rijgen zich tot lange groene strengen aaneen en maken het water troebel. Waterlelies zijn een goede voorzorg tegen algen. Ze brengen schaduw in het water, waardoor de zonminnende algen minder kans krijgen. Gebruik voor uw vijverplanten alleen de speciale vijver-aarde die u koopt bij uw tuincentrum. Compost, tuinaarde, turf en koemest zijn alleen maar extra voedingsbronnen voor algen. Geef om dezelfde reden uw vissen niet meer voer dan ze in één keer op kunnen. Zuurstofplanten helpen algen bestrijden. Ook mechanische en biologische filters zijn effectief bij het voorkomen van een algenplaag. Uw tuinadviseur kan u hierover uitgebreid informeren.

Waterlelies
Waterlelies stellen speciale eisen. Willen ze niet groeien of bloeien, controleer dan eerst of ze wel op de goede diepte staan: circa 80 cm voor de normale soorten en 30 cm voor dwerglelies. Ook teveel schaduw bekomt deze planten slecht en ze kunnen er niet tegen als ze constant zijn blootgesteld aan de druppels van een fontein. Ten slotte kan een gebrek aan voeding de oorzaak zijn. Bij uw tuincentrum vindt u speciale voedingspillen die u in de aarde in de mand drukt. Een tip: soms lost u het probleem van slecht groeiende waterlelies eenvoudig op door de plant te delen en opnieuw te planten.

Vissen
Vissen kunnen ziek worden of gewond raken. Als u de symptomen aan uw tuinadviseur beschrijft, kan hij in veel gevallen een remedie adviseren.

Winterklaar maken
- Verwijder het boomblad dat in de vijver is gevallen.
- Haal te hard woekerende planten gedeeltelijk weg, te grote waterplanten kunt u uit hun pot halen en haal niet winterharde, drijvende planten uit het water en laat ze in plastic bakjes overwinteren in huis of in de kas.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over het onderhoud van uw vijver wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.